25.4.2023

Laittikolaa sokerikolan vaatteissa

Taannoiseen Pallis-postaukseen sosiaalisessa mediassa (some) tuli mielenkiintoinen kommentti ja tiedonjyvä. Nimimerkki Jouskari2 kommentoi: "Onko Palliksen bloggaajat muuten huomanneet, että Pepsi ei enää ole sokerikolaa, vaan jonkinlaista hybridimakeutusainekolaa. Hyi ja yök."

Ainakaan minä en ollut huomannut mitään, en ole niin kauhean hoksaava ihminen. Harvemmin tulee myöskään luettua ainesosaluetteloa siltä varalta, että olisiko yli satavuotias brändi päätetty ajaa alas ja lisätä siihen makeutusainetta. Päätin vinkin mukaan siis tehdä omaa tutkimusta asiasta. 

Toisin kuin nykyään yleisesti tarkoitetaan "oman tutkimuksen tekemisellä", en päätynyt lähdekritiikittömästi katsomaan varttihullujen vääristeltyä tietoa sisältäviä YouTube-videoita, vaan ostin tölkin ja googlasin nopeasti aihetta ja katsoin, mitä osumia tulee. Kotosuomalaisistakin medioista löytyi Pepsi-aiheisia uutisia. Niiden mukaan jo viime vuosikymmenellä Pepsi otti tavoitteekseen vähentää juomiensa sokeripitoisuuksia ja lippulaiva Pepsi-cola joutui osalliseksi tätä vuonna 2021. Aivan tuorempien uutisten mukaan sokeripitoisuutta vähennettiin uudelleen nyt maaliskuussa. Kaikki tämä ilman suuria varoitustekstejä tölkeissä! Vertauskuvallisuuden täydentämiseksi laitoin juodessani Pepsi-tölkin kääreeksi silikonisen Kokis-kääreen, sillä sitä tämä juoma on: laittikolaa sokerikolan vaatteissa.

Sokeripitoisuuden vähentäminen on väestötasolla järkevä tavoite. Ei tarvitse kuin katsoa peiliin tai mennä uimahalliin käymään, jotta ymmärtää, että sokeria voisi valtaosa ihmisistä syödä vähemmän. Sitä en vain tajua, että samalla tuhotaan oma liiketoiminta. Jos katalogissa on jo menestynyt laittikola, niin miksi sitten pitää luoda sokeriversiosta toinen vastaava? Jos normi-Pepsissä on liikaa sokeria, niin sitten keskittyisivät selkeästi makeutuskoliinsa ja vetäisivät töpselin normikolasta kokonaan. Jos ihminen kokee liian sokerin ongelmaksi, niin ratkaisu sokeriin ja muihin elämän ongelmiin ei ole juoda yhtä paljon, mutta väljempänä. Ratkaisu on juoda normivahvuutta, mutta vähemmän - tai lopettaa kokonaan. Vaikea uskoa, että tästä valitusta linjasta mitään hyvää seuraa kellekään.

Jouskari2 pohdiskeli vielä omassa viestissään, että miten ravintolassa voi enää hyväksyä Pepsin, jos sitä tarjotaan, kun tilaa Kokista. Sen myötä tajusin jotain. Eräs ravintola, jossa olen toisinaan käynyt, tarjoaa ilmaisen hanajuoman lounaalla ja tarjolla on Pepsiä. Olen sitä juodessani ihmetellyt - ja valittanut kaimalleni Lapin perukoille - että "taas väljähtänyttä Pepsiä automaatista, on tää Neuvustoliiton meininki." Mutta eipä se niin ole ollut. Tässä purkkikamaa juodessani tajuan, että se ei ole väljähtyneen Pepsin maku, vaan 100 prosenttia siitä mausta, mitä nykyään on saatavilla. Kovat on ajat. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti