17.7.2013

Mikä on yksinkertaisempaa kuin peruna?

Eräässä Kylmän Ringin (OZ) jaksossa irkkujäbä Ryan O'Reilly totesi italialaiselle Nino Chibettalle ettei diggaile tomaateista. Chibetta valitteli etteivät irlantilaiset ymmärrä yksinkertaisten asioiden päälle, johon O'Reilly totesi "What's simpler than a potato?" Mikä on pottua yksinkertaisempaa? Myöhemmin tornitalon kokoinen musta mies nimeltään Simon Adebisi traumatisoi Nino Chibettan rektaaliraiskaamisen keinoin, joten ehkä olisi kannattanut syödä enemmän pottua?

Olen aina pitänyt perunaa hyvänä lisukkeena. Se on ruokaisa, helppo ja sopii melkein kaikkeen. Se myös sattuu jos sillä heittää. Perunan voi kuitenkin valmistaa väärin ja tällä tarkoitan potun potentiaalin lunastamatta jättämistä. Tavalliselle James Hirvisaarelle on olemassa keitetyt potut ja paistetut potut, ehkä muusi ja ranskalaiset on jo vähän pushin' it. Kaikki edellä mainitut toimivat hyvin, mutta lunastavatko ne todellista potentiaalia perunasta? Eivät. Syy tähän on yksinkertaisuus, peruna ei ole asia joka vain keitetään ja syödään. Peruna pitää rakastaa ruuaksi asti. Peruna ei ole lisuke, se on kohokohta.

Tänä siunattuna kesänä olen alkanut valmistaa perunoita tavalla joka saa minut kyseenalaistamaan uskomukseni maailmankaikkeuden rajattomuudesta. Peruna ja minä olemme yhdessä astuneet askeleen tuntemattomaan. Tottahan toki keitettyjä perunoita on ennenkin paistettu, mutta sekin on aivan liian yksinkertaista. Keitetyt potut pitää grillata, jotta edes flirttailisimme todellisen kohtalomme kanssa. Kuten hyvin tiedämme, mitään ei grillata ilman jonkin sortin BBQ-soossin lotrausta. Löysin itseni perunasta seuraavalla tavalla: Höyrytän halkaistut perunat kattilassa, en siis keitä pottuja, koska en pidä vetisyydestä. Lopetan höyryttelyn kun perunat alkavat lähestyä valmiuttaan. Nostan kattilan grillini lähelle ja sudin perunoihin grillauskastiketta, niin avoimeen pintaan kuin kuoreenkin. Perunoita siis ei kuorita, koska kuoressa on luonne ja tekstuuri. Lopulta potut asetetaan ritilälle tirisemään, jotta ne kypsentyvät täydellisiksi ja saavat kauniin kuvion pintaansa. Perunat tulee asettaa halkaistu puoli alaspäin, jotta väri ja muoto tarttuu materiaan. Näin saadaan aikaiseksi täydellinen grilliperuna. Se on sisältä pehmeä ja kuuma, ulkoa rapsakka ja kastikkeen höystämä.

Tämä on tapa jolla pystymme avoimin silmin tunnustamaan rakkautemme perunalle ja tuntemaan sielussamme olevamme yhtä. Ei enää pottuja pottuina.

3 kommenttia:

  1. Eilen tein täyden työpäivän Palliksen sivuja lukiessa. Pääsin 4.2011 asti enkä tänään enää jaksanut kuin rämplätä äkkiä läpitte 3.2011. Sori. Huono ihminen.
    Vaan potut ansaitsevat juurikin tällaista parempaa kohtelua! Kiitos. Palataan astialle.

    VastaaPoista
  2. Siis jos joku kirjoittaa potuista noin, se ei voi olla kuin saanut erittäin hyvää s...

    VastaaPoista