4.11.2020

Mitä pizza sanoi pannulle?

Ookko pannu? Ja milloin viimeksi? 

Muistatteko 90-luvun ja 2000-luvun alunkin? En minäkään. Pannupizzat olivat tuolloin vielä jollain tavalla relevantteja pizzaskenessä. Sitten Rosso lopetti pannupizzojen tekemisen vuonna 2012, kuten Palliksen arkistosta voitte lukea. Nyt 2020 vitsauksien vuotena kaikki runkuttavat vain napolilaisen pizzan nimeen ja nostattavat taikinoitaan hiivasienisissä alusvaatteissa päivätolkulla. Ja vaikea heitä on pannupizzan unohtamisesta syyttää, se on vähän työläs ja pizza kuin pizza on herkkua. Ketään en lähde pizzan kokkaamisesta ja syömisestä tuomitsemaan. Mutta Pallis on tässäkin vähemmistön asialla, kuten hyvin harvoin muutenkin.Kunnon kotikutoiseen pannupizzaan et tarvitse muuta erityistä kuin valurautapannun. Jotku uskaliaat ovat teflonillakin tehneet, mutta juovathan ne jotkut Pepsi Maxiakin.

Valurautaisia pannuja saa vaikka Motonetistä eri kokoisina. Ihan pienimmällä ei kannata lähteä itseään kiusaamaan. Liian pieni pizza ei ole hyväksi kenellekään.

Pizzan taikinaksi käy normaali hätäisesti nälissään nostatettu kampe, mutta pohjan kannattaa olla perinteistä napolilaista paksumpi, jottei se palaisi puhki operaation aikana. Pohjan tulee myös olla suhteellisen tasainen, pannupizzassa ei ole hienoja paksumpia reunoja!

Lisäksi täytettä kannattaa olla reilummasti, jotta pizzan päälys painaa pohjan pannua vasten, varmistaen tasaisen kypsyyden taikinalle. Pannu kuumennetaan levyllä kuumaksi, muttei niin sanotulle Scarlett Johansson skaalalle asti. Pannu myös öljytään ja check this fellow youngsters: Pannulla oleva öljy maustetaan valitsemillasi pizzamausteilla. Koska pohja kypsyy kosketuksessa öljyyn, maustettu öljy imeytyy pohjaan ja luo pohjalle oikein lupsakan suutuntuman ja lisämaun, johon ei perinteisessä uunikokkailussa pääse.


Pannulla oleva pizza alkaa kovettua kuin Peter North useissa alan filmeissä 90-luvulla. Onhan täytettäkin Peter Northin malliin. Paistamista ei kannata jännittää, sillä voit keittiöstäsi löytyvällä viidakkoveitsellä varovasti nostaa pizzan kulmaa ja tarkastaa pohjan tilanteen. Muista, että pizza menee pannulla vielä uuniin grillivastuksen alle, joten pohjan ei tarvitse olla läpikypsä pannulla. Käytännössä pannulla paistetaan pohja, grillivastusten alla täytteet. Kuuma valurautapannu sitoo lämpöä kuin tämän blogin lukijat portaiden yläpäässä, joten pizza kypsyy senkin voimalla vielä uunistakin tultuaan.

Juustoa kannattaa käyttää raasteena mozzarellamöhköjen lisänä, jotta saa peitettyä pizzan reunat juustolla. Juusto kärähtää herkulliseksi pannun kuumuudesta, tai vähintään grillivastuksen poltteesta. Muutenkin täytteet tomaattisoosia myöten kannattaa  levittää "edge to edge" tai jos haluat, "bono to bono".


Täytteiden näyttäessä hyvältä, ota pannu varovasti, palokunta jo valmiiksi soitettuna uunista. Anna vetäytyä hetki ja mulauta pizza pois pannulta. Pohjan pitäisi raapia ihanasti pannusi valurautaista pintaa. Jos paistat useamman pizzan, kuten kuuluu, muista että pannu on uunin jälkeen saavuttanut Scarlett Johansson asteikon ja voit oikeastaan tehdä toisen pizzan ilman levyn käyttämistä.

Mielelläni kuuntelen raportteja, mikäli lukijat innostuvat metodista. Tarkempia kysymyksiä millimetrin tarkasta prosessissa saa, ja kannattaa esittää. Esitän mielelläni asiantuntijaa, tässäkin asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti