8.2.2013

Suzie Q's: Bodenin ainoa ravintola

Suzie Q's ykkösburgeri: The King.
Peruna to die for.
Astelemme Norrbottenin läänissä sijaitsevan Bodenin Kungsgatanin läpi tavallista rivakammin, tahtimme johtuu Biafra-mittakaavat saavuttaneen nälän lisäksi siitä ettei toverini muistanut laittaa pitkiä kalsareita jalkaansa. Kungsgatan kasissa sijaitsevan Suzie Q's raflan omistaja Markku Rahmberg kyselee jo ovella että mitäs ihmettä suomalaiset tekevät Bodenissa? No ainakin tulimme syömään. Se tuntuu Kittilässä alkunsa saaneelle Markulle passaavan ja hän ehtiikin julistaa heidän ruokansa todella hyväksi, pihvinsä ovat jumalaisia. Australiassa nauta vetää kuulemma 200 viimeistä päiväänsä ennen tainnutusluotia ohraa ja maissia, jotta ruumiiseen tulisi makua. En epäile miehen sanoja, mutta haluan hampurilaisen. Rahmbergille ei tuota vaikeuksia kehua myös hampurilaisia, joiden sämpylät leivotaan omassa leipomossa, liha on paikallista ja pihviksi muotoilun jälkeen vetäytyy vähintään vuorokauden. Ranskalaisetkin tehdään käsin ja sotketaan talon omaan cajun-mausteeseen. Alkaa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Itsensä kehumisen suurena fanina arvostan miehen tapaa puhua ruokansa puolesta vailla epäilystä. It ain't braggin' if you can back it. Kysymme Markulta onko Bodenissa muita hyviä ravintoloita? Eipä oikeastaan hän vastaa ja pyöräyttää purkan poskesta toiseen. Arvostan.

Mutta miten on sapuskan todellinen laita? Kuvastakin näkee, nyt ei todellakaan olla missään Frassessa vetämässä pahaa oloa rasvankatkussa. Puhe lihan vetäytymisestä ja sen rasvattomuuden sopimisesta hampurilaiseen ei todellakaan ollut potaskaa. Paksu pihvi maistuu upealle ja väliin nidottu pekoni kultaa kokemuksen. Ei epäilystäkään ettemmekö olisi saapuneet sateenkaaren päähän. Kun ravintola voi luottaa raaka-aineeseen, burgeriin ei tarvitse lutrata täytteitä tarpeellista enempää. Cheddar, pekoni ja yksi siivu salaattia kantaa pitkälle. Nachoja hampurilaisessa on kenties hieman ylimitoitetusti, mutta ne voi siirtää syrjään tai naukkailla myöhemmin. Maalaistyyppiset ranskalaiset ansaitsevat kaiken suitsutuksen, mitä voidaan keksiä. Ruokaperunat suikaloidaan ja paistetaan, sitten ne uppopaistetaan täydellisen olemuksen saavuttamiseksi. Mausteet pintaan ja kaikki on valmista dipattavaksi ruohosipulin, valkosipulin ja majoneesin kuohkeaan yhdistelmään.

Mikäli koskaan ajat päissään satoja kilometrejä väärään suuntaan ja päädyt Ruotsin Bodeniin, käy kolme vuotta sitten perustetussa Suzie Q:ssa. Markku puuhaa Luulajaan isompaa amerikkalaista dineriä, johon tulee myös autoja sisustukseksi. Sapuskan pitäisi olla sielläkin yhtä hyvää, mutta luultavasti parempaa. Pitäkää siis Ruotsin reissulla silmät ja suut auki.


3 kommenttia:

 1. On niin pitkä litania tekstiä, että helpompi jutella kuvista. Voi että niitä on kiva katsoa, mutta mikä reissukamera se tuolla lailla kolapullon sumentaa?

  VastaaPoista
 2. Vakavamielisempään ruokakuvailuun käytän 5D mark II tai Nikon D700 kameraa 50mm linssillä. Suurella aukolla 1.4 tai 1.8 kuvatessa taustat sumentuvat suuren maailman malliin.

  VastaaPoista
 3. Hyite! Arvasin, että työnantajan vehkeillä jää kolat piiloon. Paha paha!

  (Eli kiitos vastauksesta!)

  VastaaPoista