3.5.2011

Lonkeroseikkailu 2/3: The Real Thing

Hartwallin lonkero kehitettiin vuoden 1952 olympialaisiin. Jotenkin söpöä. Nuo kisat ovat tuoneet Suomeen monenlaista kivaa, sillä ymmärtääkseni ko. skabojen aikaan myös kokista alkoi saada maassa suuremmassa määrin. Juomakulttuuri muuttui, kun piimälle saatiin vaihtoehtoja.

Nykyään litroissa mitattuna kuvan lonkero on Alkon myydyin tuote, joskin alkoholinmäärässä kossu on numro uno. Joka tapauksessa kyseessä on suomalaisten suosikki. Lonkero on jotenkin outo juoma, kuten jo aiemmin olen filosofoinut. Nimen lisäksi Alkon ja kaupan lonkuilla ei paljon tunnu yhteistä olevan. Itse en ole juurikaan juonut, vaikka oli tuo ylempi tölkki ihan jees. Saattaa olla, että nuo ostamani tölkit olivat ensimmäiset koskaan. Vaan eivät olekaan! Muistan joskus ostaneeni joihinkin järjestämiini bileisiin Jouskalle lonkeroa. Niinhän se oli. Sillä miehellä kun on vamma, ei juo olutta tai kahvia. Mutta ehkä ekat itselleni.

Baarissa olen juonut lonkeroa joskus, jos on halvalla saanut jotain talon lonkeroa ja halunnut vaihtoehdon oluelle. Talon lonkero on hieman epämääräisen oloinen juoma. Luultavasti greippilimua, johon on kaadettu giniä. Tai jotain vielä epäilyttävämpää. Baariminna hei, jos luulet, että mä kestän totuuden talon lonkerosta, niin kerro se meille, jos tiedät :)

Näin. Toinen lonkerokirjoitus. Vielä tulee kolmas, jossa kerron tarinaa lonkeroseksistä ja kirjoittajan viattomuudesta.

7 kommenttia:

 1. Talon lonkero on kunnon lonkkua johon lisätään vielä hieman viinaa. Siis lähes täydellinen juoma...

  VastaaPoista
 2. veli-p(aloheimoton)3. toukokuuta 2011 klo 10.10

  talon lonkero lienee nimensä mukaan "talon" vapaasti säätämä versio, sillä siitä on joskus saatavissa aika erilaisia variaatioita. veikkaisin että oppikirjaversio on kaavalla limulonkeroa (2,7-2,8%) johon giniä joukkoon...

  VastaaPoista
 3. Mäkin uskon, että tuo jälkimmäinen setti on se yleisin. Ja vähän ei-niin-hyvä combo jotenkin ehkä... Kiljua ja giniä :D

  VastaaPoista
 4. Omassa vakkaribaarissa talon lonkku on hanalonkku, johon kaatavat vielä yhden mitallisen kossua sekaan. Mii laik!

  VastaaPoista
 5. Aikoinaanhan (ja joissain paikoissa vielä nykyäänkin) talon lonkero on/oli nimenomaan tuo limulonkero (2,8%) ja siihen sekaan giniä 2cl. .Paikasta riippuen gini tulee suoraan hanan vieressä olevasta giniputkilossa ja jossain lisäävät käsin.Ja jotta homma ei olis niin yksinkertaista niin jotkut yökerhot laittaa tai ainakin viime vuosikymmenellä laittoi häppäri lonkeronsa siten että 2-4cl giniä ja päälle pelkkää greippilimua. Ja jotta sotken soppaa vielä lisää, niin sillon kun meikämamma alotti baariuransa (2001) ei muuta kuin näitä kahta vaihtoehtoa ollut hanoissa tarjolla, eli aito 5,5% lonkero oli vain pullotavaraa. Nykysin ainakin Sinebrychoffilta ja Hartwallilta saa myös ihan sitä ehtaa 5,5% suoraan tankissa ni ei tarvi ginejä lisäillä ja tähän nimenomaiseen tuotteeseen jopa Suomen ihanaakin ihanampi alkoholilainsäädäntö kieltää lisäilyt. Juokaa kaikki vaan Hartwallin aitoa 5,5% lonkeroa pullosta tahi tölkistä niin ette voi pettyä! Ja jos et Koivisto vielä juonut tuota Mojitoa, niin kauhean kokemuksen voi lieventää sillä että laittaa sen sekaan RUNSAASTI jäitä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos selonteosta. Häppärilonkerot ovatkin olleet niitä mielestäni epäilyttävimpiä.

  Vetäisin mojiton tölkistä kera coolerin. Jäät olisivat olleet jo haaskausta moiseen juomaan :)

  VastaaPoista
 7. Ihanaa että oot hengissä vielä sen kokemuksen jälkeen! <3 Nimim. Miss Drama Queen
  Mutta lonkero on sellanen asia jolla ei leikitä!

  VastaaPoista