12.9.2010

Arkistojen kätköistä: Raahelainen ahtaaja

Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee. Siitäkin huolimatta halusin pläjäyttää blogiin tämän kesällä ottamani kuvan, jonka löysin puhelimestani. Kuvassa on raahelainen ahtaaja.

Ahtaaja on ammattinimike, joka tarkoittaa niitä tyyppejä, jotka lastaavat laivoja. Grilliruoissa - ainakin Raahessa - ahtaaja tarkoittaa sämpylää, johon on ahdettu ihan liikaa tavaraa. Kuvan annoksen söin Raahen eteläpuolelta kasitien (?) varrelta löytyvällä grillillä viime kesänä. Grillin nimeä en muista.

Oli melkoisen vaikeaa syödä tätä kaveria. Kuten kuvasta näkyy, kyseessä on jonkinlainen kerrossämpylä, jonka yläosassa on jauhelihapihvi ja muna, alaosassa juustoa ja pari makkarasiivua. Makkaroiden paksuuden pystyy ehkä jotenkin ymmärtämään vertaamalla niitä tuohon pihviin. Ne oli paksuja...

Niin paksuja, että annosta piti vuoronperään haukata ylä- ja alaosasta. Ei kauhean esteettistä touhua. Muutenkin liika on liikaa, vaikka paljon ei usein olekaan tarpeeksi. Asennepisteet tästä setistä voi kyllä antaa. Jos tuon ahtaajan vetäisi lounaaksi joka päivä, ei vuoden kuluttua pelkkä pallolaajennus riittäisi, vaan mies kärrättäisiin suoraan ohitusleikkaukseen. Maun puolesta valitsen kuitenkin vastaisuudessa ahtaajan sijaan jotain muuta.

9 kommenttia:

 1. Mulla alkoi oikeasti vähän ällöttämään toi!

  VastaaPoista
 2. tuo oli kyllä melkoista, täytyy myöntää.

  VastaaPoista
 3. Innoituksen lähteenä.. :D

  http://villasukan.blogspot.com/2010/09/mattoruoka-on-vain-niin-hyvaa-ainakin.html

  VastaaPoista
 4. Hohoo, olipa aika herkullisen näköistä!

  VastaaPoista
 5. Hyvä Jussi. Tähän pitää lisätä tiedoksi raahelainen triathlon. 1) Varastetaan auto ja paetaan poliisia. 2)Jätetään auto ja sytytetään se tuleen. 3) Paetaan edelleen poliisia varastetulla polkupyörällä. Tähän malliin Jokilaaksojen polliisi tiedotti keväällä.

  VastaaPoista
 6. Näin se on, Raahe syö miestä - ja ahtaajaa.

  VastaaPoista
 7. Saloisten Reipparilla oot näköjään pysähtyny Ahtaajaa maistamassa :)

  VastaaPoista