27.4.2011

Leinosen keittiössä: Eau de pizza pepperoni


Leinosen keittiössä™®© juttusarja jatkuu! Tällä kertaa käsittelyssä on kotipizzan tekeminen aina taikinan kanssa läträämisestä paistettuun pellilliseen saakka. Kuten ennenkin, valotan prosessia videolla (HD:na Youtubessa!) ja lyhyellä kertomuksella herkun valmistuksen vaiheista.
 1. Kaikenlainen keittiötoiminta vaatii taustalleen musiikkia. Pizzan tekemiseen sopii erittäin hyvin erään lihavan miehen debyyttialbumi, joka valitettavasti jäi hänen viimeisekseen. Big Punin Capital Punishment löytyy ainakin Spotifystä ja ostaakin levyn voi.
 2. Ennen varsinaista paskaisten käsien pesemistä taikinassa kannattaa varmistaa että on muistanut ostaa kaupasta kaiken tarpeellisen. Taikinaan tarvitset vettä, hiivaa, öljyä, suolaa ja vehnäjauhoja.
 3. Paljastan teille nyt oman salaisen reseptini pizzapohjalle. Tällä kombolla tulee kaksi pellillistä normaalissa uunissa. Toisen pellin syöt seuraavana päivänä tai teet hellullesi pizzan jossa ei ole lihaa, ja itket koko kokkauksen ajan kookkaita kyyneliä. Kaada kulhoon noin neljä desiä kainalolämmintä vettä, sekoita siihen ripaus suolaa ja luraus öljyä. Kuivahiivaa laitan puolikkaan pussukan vaikka ohje käskeekin pistää kokonaisen, fight the power. Tuorehiivastakin riittänee puolikas. Tärkeintä on että laitat kaiken vähän sinnepäin, tämän takia jauhojakin taikinaan laitetaan niin kauan kuin taikina alkaa tuntua sopivan kiinteältä, muttei kovalta.
 4. Heitä taikina vesihauteeseen, silloin se nousee kätevästi vaikka hiivaa ei olekaan mahdottomasti. Taikinan noustessa voitkin kätevästi juoda pikarillisen kolaa ja pilkkoa täytteet. Tällä kertaa käytin tuoreita herkkusieniä, tomaattia, paprikaa, katkarapuja ja pepperonia.
 5. Levitä taikina leivinpaperille ja nosta se pellille vasta levittämisen jälkeen, säästät hermojasi tällä työjärjestyksellä. Tykkään mehukkaasta pizzasta, joten pohjakastikkeeksi lurautin yrttimaustettua tomaattimurskaa. Tomaattipyreen käyttö yksinään tekee pizzasta kuivakan ja tunkkaisen joten välttäkäämme sitä. Kannattaa myös muistaa jättää pizzaan sopivasti reunaa paljaaksi, jotta kastike ja täytteet eivät valu pitkin peltiä uunissa.
 6. Murskan päälle kannattaa jo heittää vähän juustoa sitomaan muita täytteitä pohjakerrokseen. Loput täytteet mielivaltaisessa järjestyksessä pizzalle ja koko komeus uuniin. Pepperonit tai metukat kannattaa aina jättää päälimmäiseksi, jotta saavat rapeutta pintaansa. 225 asteessa pizzan kuuluu olla uunissa sopivan aikaa, tarkkaile tilannetta ja poista lätty uunista kun juusto alkaa saada kullanväristä fiilistä pintaansa. Tsekkaa pohjan koostumus nostamalla lättyä reunasta, palauta komeus uuniin jos pohja on liian pehmeä.
 7. Nauti parhaassa seurassa eli yksin tai persujen puoluetoimistolla.
P.S. Ylimääräinen vinkki: Taikinan voi tehdä vaikka tuplana ja kääräistä pari könttiä muovipussissa pakkaseen odottelemaan pizzanhimoa!

2 kommenttia:

 1. Mie laitan pellin uuniin lämpiämään ja sitten nykäisen täytetyn pizzan siihen kuumalle pellille ja uuniin. Tulee rapsakampi pohja, jos sellaista siis arvostaa. Kastikkeeksi tungen nykyään kaupan valmista pastakastiketta, ei pöllömpää sekään. Mutta hyvää tulee varmasti nuilla siunkin keinoilla :).

  -Anna-

  VastaaPoista
 2. Hemmetin hyvä vinkki toi kuuman pellin käyttö! Pitää muistaa kokeilla.

  VastaaPoista