30.3.2011

Kokovertailu

Joskus taannoin blogin keskustelupuolella käytiin lyhykäinen vaihto siitä, mikä on paras kokoluokka limsoille. Puhuttiin 0,33 litran tölkeistä ja briljeerattiin 12 unssin kanistereilla. Minä kerron teille nyt totuuden.

Kuvassa joukko kerta-avattavia juomakokoja. 0,33 litran pullo, puolen litran tölkki, 12 unssin tölkki ja 0,33-litrainen klassikko. ES-bisse on lähinnä verrokkina joukossa, sillä sen kokoluokassahan ei limsoja ole.

Haluaisin kovin tietää, miksi limpparia ei saa puolen litran tölkeissä? Tää on taas näitä maailman kummallisuuksia. Limua saa isoissa ja pienissä pulloissa ja esim. olutta saa kyllä pienissä ja isoissa tölkeissä. Samoin energiajuomaa saa noissa kokoluokissa, ja isot Battery-tölkit ovat minusta helvetin pelottavan näköisiä, sivulauseena mainittakoon. Mutta limua ei saa isoissa tölkeissä, mitään merkkiä. Tietäisiköhän Torsti syyn?.. Yksi hyvä syy on se, että 0,5 litraa olisi liikaa. Limu pitää nauttia tuoreena.

Seuraava putoaja on lasipullo. Se on logistisesti huonompi, koska se on raskaampi ja menee rikki. Don't get me wrong, jääkylmä lasipullo on mitä kaunein ja ihanin asia ja itsekin pidän sellaista jääkaapissa paraikaa. Mutta se onkin vitutushätävara. Normikäyttöön suosin tölkkiä, joita on vertailussamme kaksi jäljellä.

0,33 litraa ja kaksitoista unssia ovat kooltaan lähellä toisiaan. Merkkaamatonta tölkkiä olisi varmasti vaikea tunnistaa. Ero tulee tietysti siitä, että Napoleonin ansiosta me Euroopassa käytämme järkeviä mittayksiköitä. Mutta, mutta... Tällä kertaa jenkkien tölkki vie kuitenkin voiton. 0,33 ja 0.355 litraa ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta 0,355 on isompi. Se ei kuitenkaan ole liian iso, kuten 0,5 litraa olisi. Eroavaisuus on hyvin pieni, ehkä noin kielellinen limunaatia, mutta silti: jenkkitölkissä on enemmän.

Pettämätöntä Koivisto-logiikkaa. Voitte ottaa päättelyni ohjenuoraksenne, uskovaisella kiihkolla, olkaatten hyvät.

6 kommenttia:

 1. Ruotsistahan saa ostettua muun muassa vaniliakokista oikeassa koosssa eli 0,355 tölkeissä. Vaniliakokis on parasta.

  VastaaPoista
 2. Islannissa saa muuten limua 0,5 litran tölkeissä.

  VastaaPoista
 3. Pieniä polleja ja isoja limutölkkejä - ihme maa.

  VastaaPoista
 4. Eikös toi kolan lasipullo oo 0,35l??

  VastaaPoista
 5. Totta!!! Olen idiootti. Olisi pitänyt olla vielä 0,33 litran pullo kaveriksi myös. Miksi olen näin pöljä, miksi...

  No joka tapauksessa, pitkässä juoksussa tölkki > pullo.

  VastaaPoista
 6. Jeppis, kotikäytössä yms tölkki paras, mutta kyllä se cola vaan parhaalta maistuu tuosta lasipullosta.

  VastaaPoista