24.3.2011

Kun joulupukki punaiset pöksyt sai

Tässä blogissa on sen kahden kirjoittajavekkulan toimesta ylistetty naapurimaatamme Ruotsia jo varmasti kyllästymiseen asti. Nyt sitä kuitenkin tulee lisää, sillä jälleen olemme saaneet todistuksen, että tässä halvan tölkkikolan maassa hommat vaan osataan.

Pääsin taannoin vierailemaan erään Pohjois-Euroopan merkittävimmän historiantutkijan kotiin ja siellä käteeni osui Kokiksen historiikki. Hirveä tiiliskivi tämän taikajuoman vaiheista. Selasin sitä ja sain vastauksen yhteen minuun vuosia askarruttaneeseen asiaan. Olen jostain antanut itseni ymmärtää, että joulupukin univormu olisi nimittäin Coca-Colan mainoksista peräisin ja samaa tämä - toki ei mitenkään puolueeton - kirja minulle kertoi.

Klassisesti kai Suomessakin joulupukki on ollut melkoinen resupekka. Tällainen puistokemistin näköinen hiippari pelottaisi varmasti jopa enemmän kuin nykyversio, vaikka sekin on jo tarpeeksi. Koko konseptihan on melko sadomasokistinen: lapsiraukat itkevät ja pelkäävät, mutta saavat Nikko-auto vaivanpalkaksi. Mutta nyt eksyn taas aiheesta, sillä kolastahan tässä piti puhua ja Ruotsista.

Tässä opuksessa joulupukin punaisen, halittavan ja pyöreän formaatin keksijäksi mainittiin viinaanmeneväksi mainostettu Haddon Sundblom. Nimi kertoo paljon. Mies syntyi Michiganissa Yhdysvalloissa, mutta juuret juontuivat kauas Pohjolaamme. Wikipedian mukaan Haddonin äiti nimittäin oli Ruotsista ja isä - yllätys, yllätys - Ahvenanmaalta, Suomen suuriruhtinaskunnasta. Geeniperimän vaikutus on siis selvä: Ruotsista tuli luovuus ja menestys, Suomesta viinanhimo.

Tokikin netissä on kirjoittelua siitä, että ei Hadu mitään luonut, vaan että se oli vakiintunut kuva spukesta. Niin tai näin, kyllä kokkelimainokset on varmasti ollut se viimeinen kourallinen nauloja joulupukin habituksen vakituuntimisen arkkuun. Ja siis käsi ylös kaikki, jotka ovat yllättyneet, että se on millään muulla kuin ruotsalaisella geeniperimällä naulattu. Ne vaan osaa.

1 kommentti: