22.8.2010

Hotelliaamiainen, kuningas ilman kruunua

Kuva 1: Luossajohkan aamiainen Utsjoella
Kuva 2: Hotelli Ivalon aamiainen
Kaikkihan muistavat vanhempien kanssa käydyt lomareissut, joilla isäukot hehkuttavat hotellien aamiaista tyyliin: "Jumalauta nyt syödään niin että suolet menee umpeen, eipä tarvi loppupäivänä syyä mittään!" Moinen hehkutus tuppaa jäämään mieleen.

Lehtivalokuvaajan ammatissa löytää itsensä ajoittain hotellien aamiaispöytien edestä, huomasitte varmaan että jätin "notkuvien aamiaispöytien" ilmaisun käyttämättä. Tämän kertaisella reissulla tutustuin Hotelli Luossajohkan tarjontaan Utsjoella ja Hotelli Ivalon pöytään, kappas, Ivalossa. Molempien tarjonta oli samankaltaista, tottakai, olemmehan hotelliaamiaisella.

Pöydistä löytyy paahtoleivät päällisineen, murot, jugurtit, kananmunat, hedelmät ja mehut. Laadukasta perussettiä siis, eihän kotona koskaan näin aamulla syö. Suolaisella puolella Ivalo tarjosi pikkunakkeja ja munakokkelia, Luossajohkan lämpimäistarjonta rajoittui lihapulliin (joita en edes jaksanut maistella). Yksi asia kuitenkin jäi vaivaamaan.

Missä helvetissä pekoni?

Hotelliaamiainen ilman pekonia on vain aamiainen. Vähän niinkuin tilaisi juustohampurilaisen ilman juustoa, tai sen pitsan jossa on vain tomaattikastiketta ja juustoa. I fail to see the point. Ärsyttää kokea tällaisia pettymyksiä, mutta toisaalta pekonikin on taitolaji. Joskus olen hotelleissa törmännyt ns. lötköön eli epärapsakkaan pekoniin, totaalista raaka-aineiden hukkaanheittoa. Se vituttaa kenties jopa enemmän.

Hyvinhän näilläkin eväillä jaksoi, mutta miksei aamiaisten kuninkaalle voi laittaa sitä kruunua päähän?

9 kommenttia:

 1. Löysin itseni kerran lehtitoimittajan ammattia harrastaessani Porin Cumuluksesta. Ei ollut peksua, ei.

  Lähtiessäni respatyyppi kysyi, että oliko hyvä kokemus. Sanoin, että joo muuten, mutta aamiaisella olisi saanut olla pekonia. Vastasi, että kesäaikaan siellä on lihapullia, kun lapset tykkää niistä.

  Tampereen Holiday Innissä saa mustaa makkaraa aamupalalla. Sitä arvostan.

  VastaaPoista
 2. Sokos hotelleista ei myöskään saa peksua enää. Huhun mukaan syynä olisi "liika rasvaisuus". Tiiä sitten onko perää.

  VastaaPoista
 3. Johan nyt on, pitää ruveta tästä eteenpäin hotellihuonetta varattaessa varmistamaan, että onhan aamiaisella sitä mitä siellä pitääkin olla, eli pekonia! Tuohan on suorastaan hävytöntä maksavan asiakkaan kiusaamista.

  Aamiainen on ainut pätevä syy jäädä mihinkään kaupunkiin yön yli. Joskus käyn aamiaisilla hotellissa ihan tässä omassakin kotikaupungissa ja kyllä harmittaa jos se aamiainen on huono.

  VastaaPoista
 4. Tuo olis muuten kyllä komeaa, jos huonetta varattaessa varmistaisi, että saahan teiltä pekonia! tyylikästä, etten sanoisi.

  VastaaPoista
 5. Sokos hotelleissa muuten on pekonia kyllä nykyäänkin, ainakin osassa. Joissain isoimmissa sitä ei tod näk ole kustannussyistä. Sisäpiiri tietona voin kertoa että pienen hotellin 400 kesävierastakin vetää napaansa kolme laatikkoa pekonia, joista yksi laatikollinen maksaa useita satoja euroja. Ei siinä ihan katteet kestä. Joten höpinät rasvasta on ihan huuhaata. Kyllä se on ihan rahajuttu.

  VastaaPoista
 6. Paremmissa hotelleissa pekonia saa erimaksua vastaan ja se paistetaan tilauksesta. Ja on varmaan vähän muuta kylkeä kuin hookoon jenkkaa.
  Mutta enpä ole missään kokeillut.

  VastaaPoista
 7. Sokos Hotel Puijonsarvessakaan ei ollut pekonia. Muikkukukossa oli sentään laardia.

  VastaaPoista
 8. Kuopion Scandicissa oli juurikin sitä lötköpekonia. Näytti niin harmaalta ja vanhalta, etten maistanut, vaikka pekoni on kuningas. Scandicissa kuningasta oli vain pahoinpidelty. Tässäkin asiassa on parempi tehdä itse, niin saa hyvää.

  VastaaPoista
 9. Sokos Hotellissa Tampereella tarjoavat mustaa makkaraa. Soitin sinne ja kysyin ennen huonetta varatessani, että onko aamiaisella pekonia?
  "ei ole, mutta meillä on mustaa makkaraa"

  VastaaPoista